• Ирина Владимрова

  Ирина Владимирова, основател на I&G catering, завършила „Връзки с обществеността” в Нов Български Университет, натрупала безценен опит от Ню Йорк, част от екипа на най-известните кетеринг компании в света: Cipriani, Great Performances, Olivier Cheng. I&G catering съществува от 2007 г.

  Тенденцията в световен мащаб продължава: все повече дами заемат ръководни позиции в бизнеса. На какво се дължи това според Вас?           

  Жените са дръзки, силни характери, по-креативни, по-гъвкави, по-отворени към нови предизвикателства. Например, общоприето е, че мъжете са ненадминати в кулинарното изкуство, но една дама в този бизнес придава ненадминат стил, изящество, завършеност и неповторима визия. Това е причинитата в моя бизнес да имам подкрепата на силния пол, но крайният продукт е мое дело. Една жена намира вдъхновение във всичко, докато мъжете са по-праволинейни, силови и традиционалисти. Сякаш кулинарното изкуство при тях е пряко свързано със славата и признанието, а ние дамите, придаваме щипка чар и съблазън.

  Какви са предизвикателствата и особеностите в това да си жена-мениджър в България?

  Трябва да си с характер. Последните години бизнес-животът у нас се промени много. Все повече се доближаваме до европейския и световен стандарт. Вече имаме стотици примери, че жените могат да бъдат добри мениджъри заради това, което са, а не заради хората, които стоят зад гърба им или ги толерират. Първото предизвикателство е да намериш точната сфера, в която да се развиваш, да я подплатиш с образование, опит, знания и свобода на целите си. Друг плюс пък да бъдеш жена мениджър е отношението към подчинените. Една дама винаги усеща, когато нещо не е наред в личния живот на служителите є и може да помогне със съвет или просто с разбиране относно домашните проблеми, което в следващия момент ще предизвика повече отдаденост към компанията на дадения служител.

  Има ли подводни камъни и феърплей в отношенията между „слабия” и „силния” пол в бизнеса?

  Един мъж може да работи по перфектен начин с една жена когато и двамата са професионалисти и са устремени към общата цел и резултат. В кръга на шегата, има моменти, в които е много по-трудно две жени да работят така заради закодираната женска завист и себеоценка. Феърплей винаги е възможен, ако си професионалист. Двата пола трябва да работят рамо до рамо, защото наскоро прочетох проучване на Европейския съюз, което показва, че равното участие на мъже и жени на пазара на труда и въвеждането на задължителни квоти за жени в управителните съвети на компаниите може да донесе ръст в брутния вътрешен продукт между 15 и 45%.

  Вашите цели в професионален план и очакванията Ви за бранша през 2014 година?

  Професионалната цел винаги е била да предоставим незабравими моменти на клиентите ни. Това е константата в бизнеса. Личната ми цел е да запазя и повиша нивото, качеството и мащаба на I&G Catering, а и да наложа повече уникалната ни услуга „Готвач за вкъщи”. За всичко това ще продължавам да се уповавам на наученото от най-добрите в бранша в САЩ. Работата ми за партитата на най-големите величия в Америка ми даде безценни насоки какво трябва да се приложи и в родината ми. След като имах уникалната възможност да поставя нов стандарт, сега е време да го развия. Очаквам и другите колеги да продължат нашата линия да бъдат по-разчупени от традиционните кетъринг фирми, но и да залагат на високото качество и специално отношение към клиента. Всички трябва да се научим да бъдем гъвкави и отговорни. Няма да забравя и друг важен акцент в бизнеса – благотворителността. Да подпомагаме например развитието на спорта за нас е толкова важно, колкото и организирането на най-добрите събития и партита.